Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
News

Effect van een goede voorbereiding op het resultaat van je theorie-examen

Effect van een goede voorbereiding op het resultaat van je examen

Naast op tijd beginnen met leren, zijn er veel meer dingen die je kan doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een theorie-examen. Zo zul je merken dat het daarnaast ook een positief effect gaat hebben op je leerproces en mogelijk ook op het uiteindelijke resultaat.

Tips voor een zo effectief mogelijk leerproces

Om een zo positief mogelijke uitkomst te krijgen op je uitslag, heb je een concrete en duidelijke voorbereiding nodig. Wij hebben hier enkele tips uitgewerkt die je kunt toepassen tijdens het leerproces.

Zeker zijn van je zaak

 Zorg ervoor dat je zeker bent van alles wat je hebt geleerd tijdens een bepaalde periode. Een theorie-examen is zeker niet iets wat je gemakkelijk kunt behalen. Zo blijkt uit cijfers van het CBR dat minder dan de helft van de kandidaten het meteen de eerste keer haalt. Het onderschatten van het examen is hier een belangrijke factor van.

Plannen                                                                                                                                                                      Neem de tijd tijdens het leren. Doordat de meeste kandidaten er zo snel mogelijk vanaf willen zijn, leren ze alles binnen een veel te korte periode. Hierdoor krijg je het idee dat je het kent, maar blijkt het tegendeel waar te zijn. Je kunt beter de stof verdelen, met als gevolg dat je het beter gaat begrijpen.

Relateren van de theoriestof

Vaak is het leren van een heleboel teksten makkelijker als je verbanden probeert te leggen. Zo kun je dingen namelijk combineren waardoor het je ook tijd gaat schelen. Ben je bijvoorbeeld buiten op straat? Dan kun je bijvoorbeeld logische verbindingen leggen met het verkeer. Zo leer je bepaalde theorie al toepassen op situaties die recht voor je neus te zien zijn.

 Analyseer je eigen fouten

 Blijkt nu dat jij tijdens het oefenen telkens dezelfde fouten maakt, ga hier dan dieper op in. Noteer de fouten die je blijft maken. Zo kun je kijken welke fouten je blijft maken en kun je door middel van de theorie erbij vermelden wat wel het juiste antwoord moet zijn. Deze analyse kun je door het hele proces heen gebruiken.

Structureren

 Lees goed met welke soort vraag je te maken hebt. De vraagstelling op het examen kan een strikvraag zijn. Krijg je bijvoorbeeld vragen over wanneer een voetganger voorrang heeft, let dan ook goed op in welke situatie de voetganger zich bevindt. Zo kun je voor het beantwoorden van de vragen al bedenken waar je mee te maken hebt, en in je hoofd al logische keuzes maken wat eventueel het goede antwoord kan zijn.

Eigen leerproces bepalen

Uiteindelijk ben jijzelf de enige die effect heeft op je eigen leerproces. Vaak is te zien dat kandidaten die tijdens het leren een goede voorbereiding hebben, een beter resultaat behalen voor het examen. Natuurlijk leert iedereen anders. Maar om de kans te verhogen om te slagen voor je examen, moet je kiezen voor een voorbereiding die zo effectief mogelijk is. Jij neemt de regie in handen voor je eigen succes, dit kan niemand anders voor je bepalen.

Hoe moet je oefenen voor je theorie-examen

Onthoud dat iedereen op een eigen manier het beste leert. Zo leer jij misschien het beste door uit een boek de theorie in je kop te rammen, terwijl een ander weer het beste tot zijn recht komt bij het kijken naar filmpjes. Probeer daarom ook van tevoren allerlei methodes, zodat je weet welk het beste bij je past.

Vond je dit een interessant onderwerp? Lees dan over de effecten van chiptuning op je auto

Author

Karel Bosma

Ik ben Karel Bosma, een 44-jarige techneut met een passie voor nerdy zaken. Met mijn unieke kijk op de wereld heb ik bijna 20 jaar als IT-medewerker op een school in Arnhem gewerkt. Mijn specialiteit ligt in het begrijpen en oplossen van complexe technische vraagstukken. Naast mijn werk geniet ik van het bouwen van websites en het beoefenen van mijn hobby's, zoals korfbal en sportvissen. Ik omarm mijn nerdy kant en ben trots op mijn vermogen om complexe technologie te doorgronden.