‘’Geven maakt gelukkig’’ is niet zomaar een uitspraak. Het blijkt een feit te zijn uit onder andere onderzoek van Elizabeth Dunn van de Universiteit van Britisch Colombia. We worden namelijk gelukkiger van het geven van een cadeau dan wanneer we iets voor onszelf kopen. Cadeaus geven zorgt voor een glimlach op zowel het gezicht van de gever als ontvanger. Hoe kan het eigenlijk dat we ons zo goed voelen als we een cadeau geven? Dat lichten we in deze blog toe!
Het beloningssysteem in je hersenen
Het blijkt dat er iets bijzonders in je hersenen gebeurt wanneer je een cadeau geeft. Er komt dopamine vrij en het beloningssysteem wordt geactiveerd. Dit stofje zorgt voor een gevoel van plezier en voldoening. Het blijkt uit onderzoek dat mensen gelukkiger worden wanneer ze geld besteden aan anderen in plaats van zichzelf. De kleinste gebaren, zoals een traktatie op koffie, kunnen al voor dit effect zorgen. Je hersenen belonen je dus als het ware wanneer je gul bent. Dit principe is niet alleen van toepassing op persoonlijke relaties, maar ook in de werkomgeving. Door een positieve en ondersteunende werkcultuur te creëren, kun je het beste uit je werknemers halen. Kleine gebaren van waardering, zoals het geven van complimenten of een kleine verrassing, kunnen het gevoel van voldoening en motivatie versterken, wat resulteert in een meer gemotiveerd en productief team.
Je voelt een natuurlijke high
Zoals we net vertelden komt er dopamine vrij in ons brein wanneer we cadeaus geven. Dit kan een gevoel van euforie creëren. Een andere benaming hiervoor is ‘helper’s high’. Dit fenomeen ontstaat doordat je lichaam de stoffen endorfine en oxytocine aanmaakt. Endorfine zorgt voor ontspanning en blijdschap en oxytocine wordt als het ‘knuffelhormoon’ gezien. Het versterkt het gevoel van verbondenheid. De combinatie van deze stofjes geeft je een geluksgevoel. Simpelweg dus door iets voor een ander te doen.
Het versterkt relaties
Met de sociale daad van geven laat je zien dat je aandacht hebt voor de ander. Het kan een band versterken of zelfs herstellen. Het geven van cadeaus is een manier om te laten zien dat je om hem of haar geeft. Zo blijkt het ook uit onderzoek dat mensen die sterke, sociale banden hebben zich gelukkiger voelen.
Je voelt je beter over jezelf
Het geven aan anderen vergroot je eigenwaarde doordat het goed voelt om een ander blij te maken. Je ervaart een gevoel van voldoening wanneer je iemand iets geeft en het goed wordt ontvangen. Gul zijn laat je ook positiever naar jezelf kijken. Het idee dat je iets toevoegt aan het geluk van iemand anders van jezelf een enorme boost van zelfvertrouwen.
Je wordt empathischer
Bij het uitzoeken van een cadeau denk je goed na over wat de ontvanger leuk vindt om te krijgen. Dit helpt je om beter in te leven in anderen. Doordat je jezelf afvraagt wat een ander blij zou maken, versterkt je empathische vermogen. Dit is goed voor de relaties met anderen, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Een origineel idee kan bijvoorbeeld een geboortesteen cadeau geven zijn. Dit persoonlijke cadeau toont niet alleen aandacht voor de ontvanger, maar laat ook zien dat je hebt nagedacht over wat voor hen betekenisvol is.
Minder stress, meer geluk
Het geven van cadeaus helpt je ook om je minder bezig te houden met je eigen zorgen. Doordat je je bezig houdt met andermans geluk, ervaar je zelf minder stress. Je focus verschuift van jezelf naar de ander. Dit wordt door wetenschappers de kalmerende werking van altruïsme genoemd. Gul zijn maakt je dus niet alleen blij, maar ook meer ontspannen en rustiger.
Wetenschappelijk onderzoek
Deze benoemde effecten zijn uitgebreid onderzocht. Niet alleen door Britisch Columbia werd dit ontdekt maar ook door Harvard Business School. Zij deden vergelijkbaar onderzoek. Hieruit bleek dat mensen die cadeaus geven, meer voldoening ervaren dan mensen die het bedrag aan zichzelf uitgeven. Ook wijzen hersenscans erop dat het beloningssysteem in de hersenen actiever is bij geven dan bij krijgen.