Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
huisstijl marketinbureau drenthe

Een huisstijl voor een merk is als de kleding die het draagt. Het is de manier waarop een merk zichzelf presenteert aan de wereld. Een huisstijl bestaat uit verschillende elementen die samen een herkenbare en consistente uitstraling creëren.

De basis benodigdheden voor een huisstijl

Het logo een belangrijk onderdeel van de huisstijl. Het logo is als het gezicht van het merk. Het is het eerste wat mensen zien en het laat meteen een indruk achter. Een goed logo is eenvoudig, maar toch onderscheidend. Het moet gemakkelijk te herkennen zijn, zelfs op een klein formaat, zoals op een visitekaartje of op sociale media.

Naast het logo omvat de huisstijl ook de kleuren van het merk. Kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen en een bepaalde sfeer te creëren. Daarom is het belangrijk om kleuren te kiezen die passen bij het merk en de boodschap die het wil overbrengen. Deze kleuren worden vaak gebruikt in alle communicatie-uitingen van het merk, van de website tot aan de verpakking van producten.

Een ander element van de huisstijl zijn de typografie en de lettertypes die worden gebruikt. Net zoals kleuren een bepaalde sfeer kunnen creëren, kunnen ook lettertypes een merk een eigen karakter geven. Het is belangrijk om lettertypes te kiezen die goed leesbaar zijn, maar die ook passen bij de uitstraling van het merk. Deze lettertypes worden vaak gebruikt in alle geschreven communicatie van het merk, zoals op de website, in advertenties en in brochures.

huisstijl marketinbureau drenthe

Een afbeelding spreekt bij een huisstijl

Verder omvat de huisstijl ook de beeldtaal van het merk. Dit zijn de afbeeldingen en foto’s die worden gebruikt om het merk te vertegenwoordigen. Dit kan in zowel online of offline marketing worden benut. Het online is dan de website of social media. Offline is dan weer bijvoorbeeld in de bushaltes of op flyers. Dit materiaal moet consistent zijn in allebei de vormen. Net zoals het logo en de kleuren, moeten ook deze afbeeldingen consistent zijn en passen bij de uitstraling van het merk. Ze kunnen bijvoorbeeld mensen, producten of landschappen bevatten, afhankelijk van wat het merk wil overbrengen.

Het consistente is belangrijk, omdat de misschien toekomstige koper een bepaald element ziet van je merk en gelijk je ermee associeert. Zoals bij de McDonalds de gouden bogen ziet al van de snelweg. Je ziet de bogen en zal al snel de associatie maken met hamburgers. Dit is dus ook belangrijk bij online marketing. Lees hier wat online marketing precies is en hoe het werkt.

Heb je bijvoorbeeld voornamelijk een online winkel met kleding die gericht is op babykleding dan is het aan te raden om daarin te focussen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld fotoshoots te doen met een baby en de moeder waarbij de baby de kleding aanheeft.

Communicatie naar de doelgroep

Daarnaast speelt ook de tone of voice een belangrijke rol in de huisstijl van een merk. Dit is de manier waarop het merk communiceert met zijn doelgroep. Het omvat de woordkeuze, de stijl van schrijven en de toon van de boodschap. Een informeel merk zal bijvoorbeeld een andere tone of voice hebben dan een formeel merk. Het is belangrijk om een tone of voice te kiezen die past bij de identiteit van het merk en die aansluit bij de doelgroep. Vind je dit moeilijk zelf toe te passen? Dan zou marketingbureau Drenthe hierin kunnen helpen. Dit kan zijn waarop het merk zich presenteert op verschillende kanalen en platformen. Of het nu gaat om de website, sociale media, printmateriaal of fysieke winkels, het is belangrijk dat het merk overal consistent is. Dit betekent dat dezelfde kleuren, logo’s, typografie en tone of voice worden gebruikt, zodat mensen het merk direct herkennen, waar ze het ook tegenkomen.

Het is de manier waarop het merk zichzelf laat zien aan de wereld. Door middel van een herkenbaar logo, consistente kleuren, passende typografie, beeldtaal en tone of voice, kan een merk een sterke en consistente uitstraling creëren die mensen aanspreekt en bijblijft.

Author

Karel Bosma

Ik ben Karel Bosma, een 44-jarige techneut met een passie voor nerdy zaken. Met mijn unieke kijk op de wereld heb ik bijna 20 jaar als IT-medewerker op een school in Arnhem gewerkt. Mijn specialiteit ligt in het begrijpen en oplossen van complexe technische vraagstukken. Naast mijn werk geniet ik van het bouwen van websites en het beoefenen van mijn hobby's, zoals korfbal en sportvissen. Ik omarm mijn nerdy kant en ben trots op mijn vermogen om complexe technologie te doorgronden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *