Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Educatie

Hoe maak je van je scriptie een meesterwerk: 4 tips voor een succesvolle afronding

scriptie meesterwerk

De eindscriptie is voor veel mensen een spannend project. Het is de afsluiting van je studie en het bewijs van je kennis. In deze drukke tijd komt er veel op je af. Een paar tips voor een succesvolle afronding van je scriptie kunnen dus zeker geen kwaad.

1.   Kies een goed onderwerp

Afhankelijk van je opleiding is je scriptieonderwerp al dan niet voor je gekozen. Bij sommige opleidingen word je ingedeeld in een vakgroep of moet je kiezen voor een onderwerp binnen een bepaald onderzoeksgebied. Als dat niet het geval is, mag je vaak zelf het onderwerp bepalen. Kies een onderwerp dat relevant is voor je opleiding, de wetenschap en de maatschappij. Het is belangrijk een onderwerp te kiezen waar je enthousiast over bent en waar je meer over wilt weten. Het traject is aangenamer als je werkt aan iets waar je passie voor hebt.

Het is ook niet altijd beter om een makkelijk onderwerp te kiezen. De kans is dan groter dat je per ongeluk andere onderzoeken die al eerder gedaan zijn gaat repliceren. Kies een onderwerp met genoeg aanknopingspunten in de literatuur, maar geef er je eigen draai aan. Maak het jezelf ook zeker niet te moeilijk. Je kunt beter een eenvoudiger onderwerp kiezen en een goed verslag schrijven dan een heel ingewikkeld onderwerp kiezen en het onderzoek niet rondkrijgen.

2.   Zet je tijd effectief in

Er staat vaak een bepaalde tijd voor je scriptie. Ook dat verschilt per studie. Maak gebruik van deze tijd, maar probeer wel op schema te blijven. Het is normaal dat je meer tijd nodig hebt voor het begin van je scriptie. Je zit dan nog in de oriënterende fase en moet veel literatuuronderzoek doen om precies te kunnen vaststellen wat je gaat onderzoeken en hoe je dat gaat aanpakken. Als de basis goed is, merk je later in het proces dat je soepeler en vlotter kunt werken. Je hebt er dus profijt van om de tijd te nemen in de eerste fase en eerst een duidelijk beeld te krijgen van wat je precies wilt.

Het helpt ook vaak om een planning voor jezelf te maken. Plan in grote lijnen wanneer je welke taak wilt doen en afhebben. Wees echter wel flexibel. Het scriptieproces heeft ups-and-downs, het kan dus dat je plotseling vertraging oploopt door een foutje, of dat je juist wat vlotter door een fase heengaat. Het kan geen kwaad om je planning met je begeleider te bespreken. Je begeleider heeft namelijk meer ervaring met het scriptieproces en kan je vaak vertellen of je planning realistisch is.

Ben je een visuele denker, dan kan het helpen om een planning te maken in de vorm van een mindmap of tekenschema. Een handige tool om zo’n planning te maken is een tekentablet, waarbij je zelf je eigen schema kunt tekenen. Lees hier hoe je aan de slag gaat met tekentablets.

jongen schrijft thesis laptop

3.   Maak gebruik van tools

Goede tools kunnen je scriptie een boost geven. Let op: gebruik geen ChatGPT om je hele scriptie te laten schrijven. Correctors hebben dit al gauw door, waardoor je flink in de problemen kunt raken met de examencommissie. Daarnaast is het zonde om je eindproject niet zelf te schrijven. Je scriptie moet ook voor jezelf aanvoelen als een bewijs van je kunnen.

Wel kun je gebruik maken van ChatGPT om inspiratie op te doen. Wees alert dat je nooit iets klakkeloos overneemt en gebruik het puur om nieuwe ideeën op te doen. Er is daarnaast veel literatuur beschikbaar waarmee je ook een heel eind kunt komen. Meer over ChatGPT lees je in de rol van kunstmatige intelligentie in onze toekomst.

Er zijn veel verschillende tools die je kunt gebruiken om je scriptie te verbeteren. Het welbekende Scribbr kan je veel informatie geven over de lay-out, opbouw en bronnen van je scriptie. Blijf echter altijd kritisch en denk zelf na. Soms gelden er andere richtlijnen binnen jouw vakgebied of maakt Scribbr foutjes. Controleer altijd zelf de informatie.

Om je bronvermelding te perfectioneren kun je naast Scribbr ook gebruik maken van extensies zoals Zotero. Met Zotero kun je makkelijk literatuur verzamelen in een bronnenlijst. Het programma doet het harde werk door de vormgeving kloppend te maken en de lijst in alfabetische volgorde te zetten. De bronnenlijst wordt automatisch geüpdatet bij het toevoegen of verwijderen van bronnen.

4.   Professioneel printen

Moet je je scriptie afgedrukt inleveren of wil je hem voor jezelf laten drukken? Dan is het fijn als dit geen extra spanning veroorzaakt vlak voor de deadline. Je omzeilt stress vanwege problemen met de printer als je een professionele drukker inschakelt. De drukker kan je scriptie professioneel laten printen, zodat jij op tijd een net eindwerk kunt opleveren.

Author

Karel Bosma

Ik ben Karel Bosma, een 44-jarige techneut met een passie voor nerdy zaken. Met mijn unieke kijk op de wereld heb ik bijna 20 jaar als IT-medewerker op een school in Arnhem gewerkt. Mijn specialiteit ligt in het begrijpen en oplossen van complexe technische vraagstukken. Naast mijn werk geniet ik van het bouwen van websites en het beoefenen van mijn hobby's, zoals korfbal en sportvissen. Ik omarm mijn nerdy kant en ben trots op mijn vermogen om complexe technologie te doorgronden.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *